Как да изберем био козметика ?

В света на козметиката, има хиляди фирми, които казват, че продават натуралната козметика.

Трябвали да им вярваме, обаче? По-скоро – не.

Преди да закупите натуралната козметика, трябва да сте наясно с няколко въпроса.

Какво точно означава био козметика?

Как да изберем био козметика

Когато говорим за биологично земеделие или земеделие, говорим за начин на производство и преработка, който гарантира както качеството, така и произхода на продукта.

Във България европейските разпоредби, действащи от 2006 г., имат за цел да осигурят зачитане на околната среда, биологичното разнообразие и хуманното отношение към животните.

Само сертифицирани продукти, които отговарят на тези стойности, могат да носят европейското био лого и етикета “AB” (Agriculture Biologique / Organic Farming).

Органичното върви ръка за ръка с устойчивото развитие и помага да се създаде икономическа, социална и екологична добавена стойност. Това е различен начин за производство и консумация!

По дефиниция органичният продукт не може да съдържа определени съставки, които се считат за токсични, дразнещи, замърсяващи или алергенни.
Създаването на биологични продукти означава възприемане на етичен подход – не става въпрос само за етикета !

В козметичната индустрия тестването върху животни е забранено от европейското законодателство, но дори преди това законодателство да бъде въведено, биологичните марки вече бяха лишени от жестокост

В България, такава фирма за био продукти е biobeauty.bg и тя се ангажира с органичните принципи и представлява визия за красота, която е свързана с това да бъдем нежни както към кожата, така и към планетата.

Био козметика 100% чиста

В сички продукти за грижа за кожата на biobeauty.bg са идеални примери за това.
Направени със средно 99% естествено извлечени съставки и 52% органични съставки, те всъщност надхвърлят високите стандарти, изисквани от органите за сертифициране по биологични продукти.

Те използват невероятната сила на лечебните растения, минерали и витамини, за да създадем иновативни активни съставки, които доставят множество ползи за вашата кожа.

Каква е разликата между биологичните и конвенционалните продукти за красота?

Вместо да използват химикали и синтетични съставки – които ще намерите в конвенционалните козметични формули – органичните продукти за красота използват естествени съставки, получени от растения, с реални ползи за кожата. Но има две правила, които трябва да спазвате, ако искате да сте сигурни в правилния избор!

Някои душ гелове включват ексфолианти, които помагат да се изтрият мъртвите кожни клетки, като кожата ви се чувства мека и еластична. Ексфолиращият душ гел може да включва различни видове органични абразиви, като смачкани черупки от орехи, плодови семена, смлени бадеми, овесени ядки, морска сол и захар.

Може да включва и неорганични абразиви, като микрозърна.
Проучванията показват, че микрозърната, които обикновено се правят от пластмаса, могат да бъдат много вредни за околната среда и екосистемата, тъй като не могат да бъдат филтрирани от пречиствателни системи за вода

Понякога душ геловете са формулирани за многократна употреба, като почистване на тялото и измиване на косата. Ако искате да спестите малко пари и да отрежете няколко ъгъла, потърсете душ гелове с надпис 2 в 1 или 3 в 1. Тези обикновено имат списък за какво още могат да се използват, като сапун, шампоан и вана с балончета. Ето някои други идеи:
Въпреки че е възможно да се използва душ гел за бръснене, не винаги се препоръчва, тъй като душ геловете не омекотяват и поддържат кожата и космите, както правят кремовете за бръснене.