Био продукти за деца – безопасни ли са?

Био продукти за деца се произвеждат или преработват без синтетични торове или химични добавки.
Храненето на деца с органична бебешка храна може да ограничи излагането му на тези вещества.
Изследванията обаче не предполагат, че органичната храна осигурява големи хранителни ползи.

Конвенционалните производители използват пестициди, за да защитят своите култури от плесени, насекоми и болести.
Когато фермерите пръскат с пестициди, това може да остави остатъци върху продукцията.

Органичните продукти съдържат значително по-малко остатъци от пестициди, отколкото конвенционалните продукти.

Някои хора купуват органични бебешки храни, за да ограничат излагането на бебетата си на тези остатъци – тъй като бебетата могат да бъдат по-податливи на вреди, потенциално причинени от пестициди, отколкото възрастните.
Остатъците от повечето продукти – както органични, така и неорганични – обаче не надвишават праговете за безопасност.

Колко са полезни Био продукти за деца?

Био продукти за деца - безопасни ли са

Като цяло изследванията не показват, че органичните храни са по-хранителни от неорганичните храни.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) предоставя биологични пломби за продукти, които съдържат различен процент органични съставки – но USDA не твърди или гарантира, че биологичните храни са по-безопасни или по-хранителни от неорганичните храни.

Някои родители предпочитат органична бебешка храна, защото е екологична. Други смятат, че органичната бебешка храна просто има по-добър вкус.

Най-важното обаче е балансираното хранене. Предлагането на здравословни храни на детето от самото начало – биологично или не – ще постави началото на здравословното хранене през целия му живот.

Какви са ползите на био продуктите за деца?

Докато органичните храни имат по-малко синтетични пестициди и торове и не съдържат хормони и антибиотици, те изглежда нямат хранително предимство пред конвенционалните си аналози.

Правени са проучвания за ползите на био продукти за деца през 2018 година и всички те показват, че витаминтие и минералите в тях са с по-високи нива.

„Има редица проучвания, изследващи съдържанието на макро- и микроелементи, но независимо дали се отглеждат по биологичен или конвенционален начин, храните наистина са подобни на витамини, минерали и въглехидрати“, казва Макманус.

Според данните на USDA органичните храни имат по-малко остатъци от пестициди, отколкото традиционно отглежданите продукти.

Но количествата и за двата вида продукти са в рамките на нивото за безопасна консумация. И не е ясно дали пестицидите, използвани в биологичното земеделие, са по-безопасни от несинтетичните пестициди, използвани в конвенционалното земеделие.

“Това не значи, че трябва да използвате продукти с пестициди и торове, що се отнася до дългосрочното въздействие върху здравето. Има толкова много други променливи в околната среда. Трудно е да се каже, че пестицидът върху прасковата е основната причина за здравословен проблем”, казва Макманус.

Био продукти за детска кожа

Ето няколко важни продукти, които може да добавите за здравословното отглеждане на детето си:

Бебешки сапуни, измивания / почистващи препарати и шампоани: Почистващите препарати и измивания са меки и безопасни за новородени. Но използвайте бебешки сапуни пестеливо, тъй като те могат да изсушат кожата на новороденото.

Бебешки лосион: Помага за овлажняване на новородената кожа. Използвайте пестеливо при малки новородени.
Вазелин: Може да се използва за лечение на обрив от пелени . Той осигурява на бебешката кожа защитна бариера срещу влажни пелени. Може да бъдете помолени да го приложите на лечебното място за обрязване .
Мехлем от обриви от пелени : Осигурява на бебешката кожа бариера за влага – предпазва кожата на новороденото, така че мокрите пелени да не дразнят.
Бебешко масло: Тази класика се използва най-добре като масажно масло за новородена кожа, а не като овлажнител. Кожата на новороденото не я абсорбира добре.